Architect Leo Goyaerts, ook wel als Goijaerts of Goyarts gespeld, werd geboren in Tilburg op 11 oktober 1852 als zoon van timmerman en bouwmeester Johannes Franciscus en Anna Maria Mennen.
Zijn beroep was architect. Met zijn vrouw Maria Vermeulen (1851-1927) woonde hij in de Zomerstraat 44. Hij was ook politiek actief. Vanaf 1891 was hij gemeenteraadslid van Tilburg en van 1894-1918 wethouder. Wegens gezondheidsklachten nam hij ontslag en overleed op 19 juni 1918.
Op de kleine afbeelding zien we de inwijding van de Mariaschool in 1912, die naar zijn ontwerp werd gebouwd in de Hoogvensestraat en in 1992 werd gesloopt.
Ook buiten Tilburg werd er op grond van zijn ontwerpen gebouwd zoals het St. Ursula klooster in Boxtel aan de Baroniestraat; Hij nam daar ook de leiding tijdens de bouw. Een ander klooster waar hij zijn medewerking aan verleende was het Moederhuis van de zusters van Liefde aan de Oudedijk in Tilburg.
Als architect ontwierp hij ook veel huizen met name voor de lokale elite, aan de Korvelseweg 162-168 bijvoorbeeld met art nouveau elementen.
Waarom al die plotselinge aandacht voor deze Tilburgse architect ?
Uit Engeland kregen we een pakketje toegestuurd. Hierin bevonden zich diverse persoonlijke archiefstukken van Leo Goijaerts. Door de papieren komen we te weten dat Leo op het internaten in St. Oedenrode en Sittard heeft gezeten en daarna de opleiding bouwkundig tekenen aan het Tilburgse Tekeninstituut heeft gevolgd. Heel ontroerend is de eerste brief van Leo aan zijn ouders met de aanhef 'lieve ouders'. Met zijn vrouw onderneemt hij in het voorjaar van 1881 een reis naar Parijs. Ook enkele brieven is bewaard gebleven. Zo vraagt de bisschop zijn advies over de restauratie van de kerk in Grave in 1885.
Het archief vormt een mooi voorbeeld hoe documenten het verhaal van een leven kunnen vertellen. Het archief is geregistreerd onder nummer 1491.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten