Nee, niet stoppen met lezen want over de schamelheijt van Geertruijd komt u direct nog veel meer aan de weet.
Eigenlijk wil ik een beetje onbekende bron voor historisch en genealogisch onderzoek op onze website onder uw aandacht brengen, te weten: Nadere Toegangen
In Nadere Toegangen vindt u samenvattingen, lijsten, overzichten ect. van archiefstukken. Deze archiefstukken bevatten hele interessante informatie maar zijn om verschillende redenen niet zo makkelijk in gebruik. Er moet soms erg veel tekst doorgeworsteld worden of het is geschreven in een moeilijk leesbaar handschrift.
Maar dankzij de inzet van kennis en tijd door onze vrijwilligers worden allerlei moeilijkere bronnen toegankelijk gemaakt voor bezoekers van de website of studiezaal.
Bijgaande foto’s van twee vrijwilligers ( Ad Pijnenburg en Herman Hobert) die op dit moment Archief van de Schepenbank van Alphen en Chaam, 1570-1811 toegankelijk maken.
U vindt op onze homepage via "inzien van bronnen" => "nadere toegangen" van plaatsen uit ons werkgebied extra genealogische of historische informatie. Boedelscheidingen, erfdelingen, voogden, enz.
Heel veel namen verstopt in Word documenten die met de CTRL+F functie makkelijk te doorzoeken zijn.
Deze foto's gemaakt door Jane Peijen-Laureijs zijn symbool voor het monnikenwerk dat door een grote groep vrijwilligers verzet wordt bij Regionaal Archief Tilburg.
En wie wil weten hoe het gesteld is met Geertruijd Jongelincx haer teeldeel leest hier ( 110 folio 55 en 55v) verder.
11 opmerkingen:
Misschien is de naam "nadere toegangen" simpelweg te nietszeggend om mensen te trekken en bekendheid voor deze bron(nen) te krijgen... Met de titel van deze blogpost lukte dat al een stuk beter! ;-)
Dank je Christian voor het bevestigen van mijn vermoeden...
Fantastisch werk, maar waarom Word documenten? Is het niet beter met meer open standaarden te werken?
Dank je voor de waardering van het werk van onze vrijwilligers.Op dit moment zijn het Word documenten. Bij overgang in de toekomst naar een ander archiefbeheersysteem zal dit zeker veranderen.
Ben wel jaloers dat zij al die prachtige oude boeken mogen doorpluizen (en daar kennelijk de tijd voor hebben). Veel dank en hartelijke groeten aan Herman en Ad.
Als van een register, boek of dergelijke geen scans of microfiches gemaakt zijn mag u het orginele exemplaar inzien. Mits de matriële toestand en het klimaat het toelaat. Tijd hebben, tijd maken. Het zijn keuzes die je maakt.
Ik ben heel erg blij met al die korte uittrekseltjes van schepenbank-akten. Ook word is geen probleem. Via zoeken naar woorden in document kun je zo de benodigde familienamen eruit halen. Ik heb op die manier al heel wat interessante en nuttige verhalen en namen gevonden. Dank voor het monnikenwerk van deze vrijwilligers. Het is voor mij een leidraad welke stukken ik wel ga opvragen.
Groetjes Tilly
Geweldig werk van die vrijwilligers, bedankt!
Maar over die schamelheid gesproken, wat was er nou precies aan de hand? Blijkbaar moesten vroedvrouwen verklaren dat er niets mis met haar was, maar waarom? Wou haar man van haar af op basis van niet-functioneren in de bedstede of zo?
@Yvette
Het gaat erom of ze in staat is om levensvatbare kinderen te baren ondanks haar lichamelijk gebrek. Dat is wel een belangrijke voorwaarde om huwbaar te zijn en voor mannen met een kinderwens een onontbeerlijke kwaliteit.
@Yvette
Het gaat erom of ze in staat is om levensvatbare kinderen te baren ondanks haar lichamelijk gebrek. Dat is wel een belangrijke voorwaarde om huwbaar te zijn en voor mannen met een kinderwens een onontbeerlijke kwaliteit.
Het was de tijd waarin het woord vertrouwenspersoon of privacy nog uitgevonden moest worden.
Echtparen of gezinnen waren economische eenheden die er zorg voor droegen dat bezit behouden bleef of liever nog vergroot. Om het dan weer door te geven aan de volgende generatie. Er werd wel uit liefde getrouwd maar de partner werd over het algemeen met zorg gekozen.
Een reactie posten