vrijdag 14 december 2012

Nieuwe foto's uit 1943 van het Brabants Studentengilde


Wat in Brabant welig is blijven bloeien in schrale en rijke tijden, is de devotie tot Maria, de Hertogin van het oude land.

Het waren schrale tijden in 1943, midden in de Tweede Wereldoorlog, ook voor studenten. Het studentenleven werd in maart 1943 extra bemoeilijkt doordat iedere student een loyaliteitsverklaring moest ondertekenen. In die verklaring moesten zij beloven dat ze zich zouden 'onthouden van iedere tegen het Duitse Rijk [...] gerichte handeling'. De verklaring werd door de Duitse bezetter op 13 maart 1943 ingevoerd, de studenten hadden tot 10 april de tijd om de verklaring te ondertekenen. Wie niet tekende, mocht geen college meer lopen en liepen de kans ingezet te worden voor de arbeitseinsatz. In Tilburg tekende slechts 2,2 % van alle studenten. Dit leidde ertoe dat de Economische Hogeschool in Tilburg, de voorloper van de huidige universiteit, haar deuren sloot wegens het gebrek aan studenten. Verschillende studenten besloten onder te duiken.

Op het landgoed Moerle aan de Gilzerbaan in Tilburg stond een huisje, waar vier studenten leefden en sliepen. Het was gelegen midden in de bossen en slechts bereikbaar via onverharde zandwegen. Verschillende onderduikers wisten de weg naar Moerle te vinden. De studenten en onderduikers verveelden zich niet. Overdag werd er meegewerkt bij de boeren in de omtrek, wat het voordeel met zich meebracht dat er gegeten kon worden ! Het toevluchtsoord werd snel bekend onder de naam Duikbasis Moerle.



De meeste studenten waren lid van het Brabants Studenten Gilde. Ieder jaar organiseerde het studentengilde een studiekamp in een plaats in Noord-Brabant. Tijdens zo'n zomerkamp werd een Mariakapel gebouwd. Tussen 1933 en 1959 bouwde het gilde 23 kapelletjes (link). In het oorlogsjaar 1943 kwam het Brabants Studenten Gilde in traditiegetrouw weer bijeen, dit keer op het buitengoed Moerle. Voor het ontwerp van de Mariakapel tekende de later bekende Goirlese architect Jos Bedaux. De kapel kreeg de passende de kapel van Maria van de Goede Duik. Het materiaal bestond dit keer uit rondhout en een zadeldakje van pannen. Het gipsen beeld is gemaakt door Frans Siemer. De bouw van de kapel werd afgesloten met een Landdag. Uit handen van Hein van Nunen, kleinzoon van de apotheker op de Heuvel, ontving het Regionaal Archief Tilburg unieke foto’s van die landdag uit 1943 midden in de Tilburgse bossen. De familie Van Nunen was in het bezit van het landgoed.

De kapel bestaat niet meer, maar de foto's en documenten kunnen nu het verhaal voort vertellen.

Wilt u meer lezen over de foto's, lees dan het nieuwe nummer van het tijdschrift  inBrabant link van december 2012 waarin nog meer achtergrondinformatie wordt gegeven.






Geen opmerkingen: