maandag 1 juli 2013

Hoe protestants basisonderwijs verdween uit Oisterwijk


Bestuur van de OSV met in witte blouse met corsage hoofdonderwijzeres Thijtje Bakker begin 20ste eeuwIn 1904 werd met een Koninklijk Besluit de Oisterwijkse schoolvereniging (OSV) opgericht, voor bijzonder (basis)onderwijs. De vereniging stelde zich ten doel om algemeen bijzonder onderwijs te geven. Het was een school voor de 'protestanten' en werd in de volksmond ook wel de bokkenschool genoemd. Daarnaast was er in Oisterwijk ook een katholieke fraterschool aan de Kerkstraat 52. Leerlingen die niet door de Fraters werden toegelaten zoals uit gezinnen van socialisten gingen ook naar de bokkenschool.

De school opende haar deuren  in een pand aan de Kerkstraat. In 1950 betrok de OSV een nieuw schoolgebouw aan de Spoorlaan 82. In 1995 werd de school gesloten en het gebouw overgedragen aan de gemeente Oisterwijk. Het leerlingenaantal was te ver gedaald. De Verenigde Bijzondere Scholen voor onderwijs en algemene grondslag liet de OSV in 1993 weten dat de opheffingsnorm voor de OSV Stijgbeugel was bereikt.

Opening school aan de Spoorlaan

Klassenfoto Stijgbeugel 1977/78Het Regionaal Archief Tilburg ontving onlangs de stukken van de opheffing. Met de sluiting kwam een einde aan de algemeen bijzondere school, die een markante positie in de Oisterwijkse samenleving had ingenomen.

Geen opmerkingen: