De Hondsberg
Het pedalogisch instituut De Hondsberg in Oisterwijk geniet landelijke bekendheid. Misschien kent u het instituut door de televisieserie De Kinderen van De Hondsberg van filmmaker Roel van Dalen uit 1998 en 2011 ?
De Hondsberg werd opgericht in 1961 om kinderen met lichamelijke en geestelijke afwijkingen medisch-psychologisch te kunnen onderzoeken. Nu is De Hondsberg een observatiecentrum voor kinderen en jongeren met een lichte, matige dan wel ernstige verstandelijke beperking, waarbij sprake is van (zeer) complexe gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek. Frits van Dooren, nazaat van de Tilburgse burgemeester Martinus van Dooren, werkte er 33 jaar. Na zijn afscheid in 2003 startte hij samen met zijn vrouw Rineke een ware zoektocht in landelijke archieven om de geschiedenis van De Hondsberg te kunnen vertellen.
Boek
Op 20 juni jl. vond de presentatie plaats van het boek Op den hondsberg, de mannen van weleer in de grote villa op de Hondsberg, in het bijzijn van de directrice Annemiek van Latum, oud-burgemeester Ivo Kortmann en gedeputeerde Johan van den Hout. Frits van Dooren lichtte zijn zoektocht toe. De oudste vermelding over de Hondsberg dateert uit het jaar 1461. Gedurende periode 1806-1912 woonden er adellijke families Van Spaen, Van Lynden van Lunenburg, Van Swinderen en Van der Feltz. 1912 vormde een belangrijk keerpunt in de geschiedenis, bos en ven wordt natuurmonument. Het andere belangrijke markeerpunt vond plaats in 1961, de transformatie tot de huidige bestemming. In het boek wordt de geschiedenis tot in detail geschreven. De omslag van het boek toont een kadasterkaart uit 1912, waarbij alle grondeigenaren in verschillende kleuren worden weergegeven. Hierbij was natuurlijk de hulp van Wim de Bakker onontbeerlijk.
Het boek Op den Hondsberg, de mannen van weleer telt 260 pagina’s, is rijk geïllustreerd en is verkrijgbaar door een mail te zenden aan frits@van-dooren.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten