vrijdag 2 december 2011

Wedstrijd 'Kwartierstaat uit je hoofd' met mooie prijs


Op 10 december sluit Regionaal Archief Tilburg het feestjaar af van 200 jaar Burgerlijke Stand. Daarvoor werd er eerder al een wedstrijd uitgeschreven voor het invullen van je eigen kwartierstaat (meedoen kan nog t/m 5 december!).
Op 10 december worden hieruit 10 winnaars getrokken die als prijs een sierkwartierstaat krijgen. Om het extra spannend te maken, houden we dan ook een wedstrijd 'Invullen van kwartierstaat uit het hoofd'.  Wie het verst komt en het volledigste is, krijgt in elk geval de prijs, de sierkwartierstaat van Geertje Aalders.
Programma zaterdag 10 december:
12.45 – 13.00 uur    inloop
13.00 – 13.15 uur    prijsuitreiking van de eerdere wedstrijd ‘Kwartierstaat’
13.15 – 14.00 uur    wedstrijd ‘Kwartierstaat uit je hoofd’ en kort verhaal van Theo van Herwijnen over de Burgerlijke Stand
14.00 – 14.45 uur     presentatie van Frans Clijsen, ambtenaar van de Burgerlijke Stand
14.45 – 15.00 uur    prijsuitreiking van wedstrijd ‘Kwartierstaat uit je hoofd’

Deelnemers aan de wedstrijd ‘Kwartierstaat uit je hoofd’ dienen van te voren een ingevulde kwartierstaat in, zodat de gegevens na het invullen te controleren zijn. Zij vullen de gegevens op een blanco kwartierstaat in, die uitgedeeld wordt in het archief. Er mogen geen hulpmiddelen bij gebruikt worden! Kinderen mogen deelnemen samen met een ouder. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen.

In een kwartierstaat komen alleen de voorouders voor, dus alleen de ouders van de ouders en daar dan ook weer de ouders van. Geen ooms, tantes, neven en nichten! Een sierkwartierstaat is een mooi geïllustreerde versie daarvan. Speciaal voor Regionaal Archief Tilburg ontwierp Geertje Aalders, bekend van de tijdschriften Flow en 101Woonideeën, een sierkwartierstaat. Deze wordt uitgewerkt als knipkunst, een creatief karwei waarvoor veel geduld nodig is. Op de foto is een voorbeeld te zien. Het knipkunstwerk dat voor Regionaal Archief Tilburg wordt gemaakt, wordt gefotografeerd en als mooie afdruk geleverd op stevig papier. Het eindresultaat is ca. 60 bij 85 cm groot en een mooi cadeau om voor de kerst, een huwelijk, geboorte of familiefeest te schenken.

Een jaar lang waren er activiteiten rondom het thema 200 jaar Burgerlijke Stand. Onze medewerker Theo van Herwijnen blogde wekelijks over opmerkelijke zaken in de Burgerlijke Stand en dit werden al snel de populairste artikelen op ons blog. In de entreehal van het archief lagen origenele voorbeelden van boeken met gegevens uit de Burgerlijke Stand. Om de drie maanden werd dit gewisseld om de oude en unieke boeken niet teveel bloot te stellen aan daglicht. Op educatief gebied werd de website allemaaloppapier.nl ontwikkeld, waarbij archieven uit alle provincies samenwerkten. Scholen kunnen dit materiaal gebruiken om de Burgerlijke Stand uit te leggen aan leerlingen.

Geen opmerkingen: