vrijdag 30 december 2011

2011 in een notedop

Regionaal Archief Tilburg heeft een druk jaar achter de rug. Zo op de laatste werkdag ven het jaar kijken we graag even terug op een paar van de meest in het oog springende gebeurtenissen van 2011.


De Kaart van Zijnen was een grote publiekstrekker. Het project ging van start in januari 2011. Heel veel bekeken zijn de reportages van het digitaliseren (met dank aan Omroep Brabant). In juni was de kaart online te zien en was de Dag van Zijnen.

Er was veel commotie om de wijziging van de openingstijden in maart van dit jaar. Luud verduidelijkte deze beslissing.

Er was veel te doen op het gebied van educatie. Een kleine selectie: de Prins Bernhardschool kwam in januari langs, studenten journalistiek van Fontys kwamen in februari, studenten van de Technische Universiteit Eindhoven deden onderzoek en verslag in het archief en er werd gezocht naar studentenverenigingen.

Burgemeesters, wethouders en DIV-medewerkers kwamen op bezoek: Goirle, Loon op Zand, nog eens Goirle, Oisterwijk, Hilvarenbeek en Oosterhout.Theo van Herwijnen blogde over de Burgerlijke Stand. Een doorslaand succes! Enorme pieken in de statistieken als hij weer een artikel publiceerde. Enkele van de meest populaire zijn:
De oudste man

Originele voornamen
Achternaam van kinderen van ongehuwde moeders (1)  (deze hele serie was mateloos populair!)
Drie bijzondere vijftienjarige bruiden
Wettiging van kind na huwelijk van ouders


Twee keer kwam het opnameteam van Verborgen Verleden op bezoek, in juni met Marc Marie Huijbregts en in augustus met Peter van der Vorst (de uitzendingen starten in april 2012!).

In augustus startten we met een reisverslag in ansichten uit 1901 en lanceerden we Moerenburg en het Kasteel van Tilburg in 3D.In september hadden we een piano te gast in het archief.

In oktober bestond de website 15 jaar en verwelkomden we de 1000ste vriend op Facebook. Ook rolde in oktober de allerlaatste Lancier van de persen.

In november startte de wedstijd rondom de kwartierstaat. Er kon (en kan nog steeds) in de avonduren met medewerkers van het archief gechat worden. Er werd teruggekeken op het project Kermisplaatjes voor later. Er was een feestelijke avond vanwege de aanwinst van het archief van architect Noud Heerkens. Ook werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet.

In december lanceerden we de kwartierstaat van Geertje Aalders en kregen we de uitslag van de Kwaliteitsmonitor voor archieven. We scoorden goed!
We deden nog veel en veel meer in 2011, maar het is teveel om het allemaal te noemen. Nu op naar 2012! We wensen u een goede jaarwisseling en een knallend begin van 2012. U gaat vast weer regelmatig van ons horen!


Geen opmerkingen: