dinsdag 13 december 2011

Winnaars van wedstrijd Kwartierstaat

Het wemelde van de kwartierstaten op zaterdag 10 december! In Regionaal Archief Tilburg was de uitslag van een wedstrijd rondom kwartierstaten. Uit de 26 inzendingen waren de tien besten gekozen. De prijs was een sier-kwartierstaat gemaakt door illustratrice Geertje Aalders. De zes prijswinnaars die aanwezig waren, gingen met Geertje op de foto.
Vlnr C. Smeulders, G. in ´t Groen, A.Verhees, Geertje Aalders, J.Doggen, J.Brok en zittend R.de Leuw

Daarna was er nog een wedstrijd 'kwartierstaat uit je hoofd'. Tien moedige fanatiekelingen waagden zich aan het invullen van 10 generaties voorouders uit het hoofd. Hoe vollediger en correcter hoe beter! We zouden hieruit één winnaar kiezen ... maar dat lukte niet. Er waren drie deelnemers zó goed  en volledig met hun gegevens, dat we niet konden kiezen. Drie deelnemers ontvingen ook een sier-kwartierstaat van Geertje.

Frans Clijsen hield een presentatie over de 40 jaar die hij als ambtenaar van de Burgerlijke Stand werkte en Theo van Herwijnen vertlede over opmerkelijkheden uit de burgerlijke stand bij de originele registers.

Ondertussen werden verschillende vormen van kwartierstaten uitgewisseld, bekeken, besproken. Hoe vul je een rondlopende kwartierstaat het beste in, hoe laat je de tekst lopen, waar kom je met schrijven in de knel, hoe meld je de huwelijksdata? Jim van Nieuwenhuijzen had als voorbeeld een kwartierstaat van Geertje Aalders ingevuld: vijf generaties rondlopend qua tekst, de zesde generatie haaks opgeschreven. Linksboven beginnend met een man, tot onderaan toe. Rechtsboven beginnend met een vrouw. Onderaan in de 6e generatie draait de schrijfrichting 180 graden.Winnaars van de schriftelijke wedstrijd kwartierstaat: Ton van Reeken, Ad Verhees, Jan Brok, Cees Smeulders, Jan Dogge (samen met zijn vrouw Irene Waijers), Gerard in ´t Groen, René de Leuw, Hans van der Stel, Corné van Zwol en Marjan de Jong.

Winnaars van wedstrijd 'kwartierstaat uit je hoofd': Elmy Weijtmans, mevrouw Traa van Rijswijk, Joris van Dillen.
Elmy Weijtmans was de beste bij 'kwartierstaat uit je hoofd'.
Elmy oefende twee weken lang op het uitschrijven van haar kwartierstaat.

Allen van harte gefeliciteerd. De prijswinnaars die niet aanwezig konden zijn, krijgen de kwartierstaat thuis gestuurd.

De foto´s in dit stuk zijn van Monika Vanhercke. Bekijk alle foto´s op Flickr.

Geen opmerkingen: