dinsdag 13 december 2011

Tilburgse topartiest August de Laat

Wie kent de klassieker niet 'Ik heb een huis met een tuintje ervoor'? of 'Heb geen zorgen voor de dag van morgen'.

Voor de oorlog was de zanger van deze liederen August de Laat zeer bekend. Oudere Tilburgers herinneren misschien zijn muziekwinkel nog aan de Korvelseweg 123, waar hij grammofoons, 78-toerenplaten, bladmuziek en feestartikelen verkocht.
Over August de Laat (1882-1966) is al wel gepubliceerd, onder andere door zijn familielid en stadsdichter Ko de Laat. In totaal op driehonderdvijftig platen maar ook op vierentwintig verschillende vooroorlogse platen merken werd de stem van August de Laat opgenomen. Bekend waren ook zijn optredens met het dansorkest de Ramblers.


Maar het Regionaal Archief Tilburg bezat weinig materiaal van deze Tilburgse topartiest, die voor de oorlog in wereldsteden als Berlijn en Parijs optrad. Daarin is sinds kort verandering gekomen. Mevrouw A. de Kort had haar winkel in het zelfde pand aan de Korvelseweg. Hierdoor kwam ze in het bezit van verschillende documenten en foto's van August de Laat, die ze nu aan het Archief in Tilburg heeft geschonken. Haar herinneringen aan August de Laat zijn levendig, evenals aan zijn hond Tippy.

Documentatie, foto's en muziekbladen over haar huisgenoot heeft ze lang bewaard. Bijzonder is het platencontract uit 1921, maar ook de afgebeelde foto met de Ramblers.

Wij zijn er blij mee dat ze haar documenten aan het archief heeft willen overdragen.

1 opmerking:

Ans zei

Wil je "life" beelden van August de Laat zien? Voor zijn vertolking van "Loetje pas op je hoedje" met het pakkende refrein "Maak veel pret, doch blijf net"
http://youtu.be/0UOm3Kzj0CA