zaterdag 31 december 2011

getuigen bij huwelijk (3)

Drie getuigen zowel verwant met bruidegom als met bruid

Op 11 februari 1879 trouwden te Tilburg Joannes Franciscus Janssen, weduwnaar van Catharina Mandos, met Johanna Mandos (zus van zijn eerste echtgenote). Als getuigen verschenen o. a. Petrus Mandos, 72 jaar, behuwdoom van de bruidegom én oom van de bruid en Wilhelmus Franciscus Weijers 42 jaar en Wilhelmus Marianus Weijers, 32 jaar, beiden behuwdbroeders van zowel bruidegom als bruid!: .









Het eerste huwelijk van Joannes Franciscus Janssen, met Catharina Mandos, vond plaats te Tilburg op 16 mei 1861. Zijn eerste echtgenote overleed op 5 november 1877 te Tilburg. Beide echtgenotes waren dochters van Hendricus Mandos en Francisca de Rooij. Hun vader Hendricus had een broer Petrus, die getuige is bij het tweede huwelijk en dus oom van de bruid en behuwdoom van de bruidegom, Petrus was immers (ook) oom van de eerste echtgenoot van de bruidegom en dus aangehuwde oom van de bruidegom. Wilhelmus Franciscus Weijers trouwde op 16 augustus 1871 te Tilburg met Maria Agnes Mandos en Wilhelmus Marianus Weijers trouwde op 7 november 1867 te Tilburg met Maria Catharina Mandos, beiden dochters van Hendricus Mandos en Francisca de Rooij. Zij waren dus beiden behuwdbroeders van zowel bruid als bruidegom.
Maar er is nóg iets bizonders aan de hand met genoemde huwelijksakte. Bij dat huwelijk op 11 februari 1879 werd een zoon Franciscus Willebrordus, geboren Tilburg 7 november 1861 erkend en dat is op zijn minst curieus te noemen, zeker als men bedenkt dat uit het eerste huwelijk op 7 februari 1862 te Tilburg een zoon Henricus Franciscus Janssen werd geboren. De kans dat Joannes Franciscus Janssen de natuurlijke vader is van Franciscus Willebrordus lijkt mij niet zo groot. Dat zou nl. betekenen dat hij rond februari 1861 een kind heeft verwekt bij Johanna Mandos en enkele maanden later trouwt met haar zus! Op papier blijft Joannes Franciscus Janssen vader van twee kinderen, die 3 maanden in leeftijd schelen!





Een oudoom als getuige

Op 3 oktober 1883 trouwden te Tilburg Wilhelmus Henricus Bernards en Adriana Cornelia Verweijmeren. Een van de getuigen bij dit huwelijk was Reinier van de Sande, 71 jaar, wonende Eindhoven, oudoom van de bruid:





Bruid Adriana Cornelia Verweijmeren is geboren te Tilburg 7 januari 1864, dochter van Jacobus en van Maria Comans. Haar ouders trouwden op 16 april 1863, vader Jacobus is geboren te Tilburg op 18 oktober 1835 en een zoon van Adriaan Verweijmeren en Adriana van der Zanden. Laatstgenoemd echtpaar trouwde op 15 januari 1835 te Tilburg. Uit de akte blijkt, dat Adriana van der Zanden gedoopt is te Bladel 3 november 1803 en een dochter van Bartholomeus en Maria Tempelaars. Adriana van der Zanden had een broer Renier geboren Bladel 1 juli 1812, die tweemaal huwde: 1 te Eindhoven 16 mei 1844 met Helena van Bree en 2. te ´s-Hertogenbosch 11 juli 1872 met Johanna Witlox. Hij is de oudoom van Adriana Cornelia Verweijmeren.

Een behuwdachterneef als getuige


Op 25 januari 1882 trouwden te Tilburg Wilhelmus Nicolaas van Iersel en Johanna Maria Bredo.
Een van de getuigen was Nicolaas de Kort, 67 jaar, behuwdachterneef van de bruid:












De aanduiding behuwdachterneef suggereert dat Nicolaas de Kort gehuwd is met een volle achternicht van de bruid. Dat blijkt echter niet juist te zijn. Nicolaas is een volle achterneef van de bruid en wel als volgt. Nicolaas is de Kort is op 28 oktober 1814 te Tilburg geboren en een zoon van Arnoldus de Kort en Adriana Maria Appels. Zijn moeder Adriana Maria Appels is op 26 juli 1861 te Tilburg overleden en was een dochter van Cornelis Appels en Petronella van Beurden.


Bruid Johanna Maria Bredo is op 9 februari 1855 te Tilburg geboren en een dochter van Benedictus Bredo en Cornelia Stalpers. Laatstgenoemd echtpaar is gehuwd te Tilburg op 27 april 1854, bruid Cornelia Stalpers is een dochter van Vincentius Stalpers en Maria Appels. Maria Appels overleed op 18 februari 1855 te Tilburg en is een dochter van de (eerdergenoemde) Cornelis Appels en Petronella van Beurden.




Grootvader van de bruid is oom van de bruidegom


Op 7 november 1887 trouwden te Tilburg Martinus Petrus Adrianus van Sprang en Anna Huberta Petronella van Eijk. Als één van de getuigen verscheen: Adrianus Martinus van Eijk, 82 jaar, grootvader van de bruid én oom van de bruidegom:







Bruidegom Martinus Petrus Adrianus van Sprang is op 2 oktober 1859 te Tilburg geboren en een zoon van Adriaan van Sprang en Helena van Venrooij. Zijn ouders zijn op 6 mei 1850 te Tilburg getrouwd, moeder Helena van Venrooij was een dochter van Jan Baptist van Venrooij en Adriana van Iersel.


Bruid Anna Huberta Petronella van Eijk is op 26 augustus 1864 te Tilburg geboren en een dochter van Wilhelmus van Eijk en Johanna Maria van Herwijnen. Haar ouders zijn op 2 augustus 1862 te Driel (Bommelerwaard) getrouwd. Haar vader is een zoon van Martinus Adriaan van Eijck en van Petronella van Venrooij. Laatstgenoemd echtpaar is op 21 mei 1835 te Tilburg gehuwd, Petronella van Venrooij was een dochter van (de reeds eerder genoemde) Jan Baptist van Venrooij en Adriana van Iersel. In de huwelijksakte van 1887 wordt de naam van de getuige verkeerd vermeld: Er staat Adrianus Martinus van Eijk, dat moet zijn Martinus Adriaan van Eijk. En dan klopt het verhaal: hij is een grootvader van de bruid en een (aangehuwde) oom van de bruidegom.





2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn meest geliefde akte uit de BS is de huwelijksakte van Cornelis Johannes Eras met Anna M.H. Pessers te Tilburg op 9 nov. 1904 (akte 314) met maar liefst 6 getuigen (gemeentesecretaris en ambtenaren), want vond plaats ten huize van de bruidegom. Hij was meer dan 30 jaar gemeenteraadslid en overleed te Tiburg op 25 okt. 1909. Met groeten, Joop de Beer

Allround Fotografie zei

Leuke artikelen posten jullie! Ik lees ze iedere keer met plezier!