dinsdag 6 december 2011

Ontmoeting met de fotografen


lunch

Vorige week was het dan zover: de ontmoeting met de deelnemers aan het project: “Kermisplaatjes voor later”. De gezichten achter de avatars. Van de 32 mensen die hun goede wil toonden door zich aan te sluiten bij deze groep op Flickr, kwam een tiental enthousiastelingen kennismaken met het archief en met ons meedenken hoe we dit project nu verder vorm gaan geven.

Het doel van “Kermisplaatjes” was te ontdekken of het mogelijk is via een medium als Flickr de fotocollectie van Regionaal Archief Tilburg up-to-date te brengen. Deze fotocollectie, die grotendeels te bekijken is via de databank Beeldonline, is na de introductie van de digitale fotografie vrijwel stil blijven staan. Analoge foto’s (in negatief of op papier) worden nog wel naar het Archief gebracht, maar de digitale foto’s die vanaf  ongeveer 1995 werden gemaakt blijven op de cd-roms, usb-sticks en harde schijven van de makers staan.

Het Archief wil met de fotocollectie een representatief beeld van de stad, het dorp, de omgeving bewaren, zodat ook in de toekomst onderzoekers kunnen putten uit dit beeldmateriaal. De digitale wereld lijkt een onuitputtelijke bron voor onder andere dit beeldmateriaal bevatten, maar het is geen vaste waarde. Foto’s die vandaag gepubliceerd zijn op internet, kunnen morgen weer in de enorme informatieberg weggezonken zijn en daardoor vrijwel onvindbaar worden. Daarom wil het Archief dat representatieve beeld zoveel mogelijk (ook) in eigen beheer hebben: bewaren voor de toekomst in een eigen “digitaal depot”.

De Tilburgse Kermis leek een mooi onderwerp om dit experiment mee te beginnen. Het leverde zo’n 300 foto’s op die door derden werden toegevoegd aan de groep “Kermisplaatjes voor later” Hieruit werd een voorlopige selectie gemaakt en alle deelnemers aan de groep werden uitgenodigd. De aanwezige fotografen vonden het stuk voor stuk geweldig mee te kunnen doen aan het in stand houden van ons gezamenlijk erfgoed, maar ze waren ook kritisch. Terechte vragen over copyright, portretrecht, publicatierecht, de controle op publiceren zorgden ervoor dat er een open en geanimeerde discussie ontstond over deze onderwerpen. Aan Regionaal Archief Tilburg de opdracht een goede balans te vinden tussen aan de ene kant het voor iedereen en zoveel mogelijk gratis beschikbaar stellen van de foto’s en aan de andere kant de rechten en zorgen van de fotografen te respecteren. Met de positieve insteek van alle deelnemers gaat dat zeker lukken.

Geen opmerkingen: