donderdag 1 december 2011

Deelnemers Charterbank Oisterwijk gezocht



Regionaal Archief Tilburg beheert met trots een verzameling Oisterwijkse charters van de Middeleeuwen tot de achttiende eeuw. Bijzonder materiaal! Charters spreken tot de verbeelding door het mooie handschrift, het zegel en het broze perkament. Deze documenten zijn echter vrij onbekend bij het publiek en bij onderzoekers. Tijd om dat te veranderen en ze onder de aandacht te brengen.

Wat zijn charters?
Charters werden van de Middeleeuwen tot in de achttiende eeuw gebruikt om officiële berichten mee te verkondigen. Het zijn handgeschreven documenten, op perkament, vaak met een zegel van rode of groene was eraan vastgemaakt. In een charter staat bijvoorbeeld dat de vorst een bepaald privilege verleent, of dat een stuk grond aan de armen gegeven wordt.


Het Charter-project
In januari 2012 start Regionaal Archief Tilburg met een onderzoeksproject rondom om een verzameling charters uit de huidige gemeente Oisterwijk. Eerder rondde Regionaal Archief Tilburg al de charterbank van Geertruidenberg en Raamsdonk af. Onderzoekers die zich als vrijwilliger hadden gemeld ‘vertaalden’ de teksten van 189 charters. Door de oude schrijfwijze zijn veel charters moeilijk te lezen. De bedoeling is dat elke charter getranscribeerd wordt: omgezet van oud schrift naar hedendaags schrift. Na invoer in een databank zijn de teksten voor iedereen te lezen. Op deze manier komt voorheen ontoegankelijk en onbekend bronnenmateriaal beschikbaar voor een veel groter publiek en kan er ook een stuk -tot nu toe- onbekende lokale geschiedenis ontsloten worden. De charterbank sluit hiermee naadloos aan bij de filosofie van Regionaal Archief Tilburg: het ontsluiten en gebruiken van digitale bronnen door bezoekers.

Charterbank van Oisterwijk
In totaal gaat het om 226 charters uit Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. Daar zitten ook hele speciale bij! Kleine en grote, sommige niet meer dan een driehoekig stukje perkament, anderen geheel volgeschreven met vele zegels eraan. De inhoud varieert van akten van mandement, testamenten, beloften van betaling van een jaarlijkse rente, overdrachtsakten en akten van de raad en leenhof van Brabant.
Regionaal Archief Tilburg heeft alle charters van Oisterwijk geïnventariseerd, gerestaureerd, geconserveerd en gedigitaliseerd. Nu nog de vrijwilligers vinden die de teksten transcriberen! Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Oisterwijk en vindt u het leuk om te puzzelen met oud schrift, meldt u zich dan aan als vrijwilliger voor de Charterbank van Oisterwijk. Dat kan via info@regionaalarchieftilburg.nl ter attentie van Astrid de Beer. Het werk voor de Charterbank van Oisterwijk gaat op zaterdag 14 januari 2012 van start en duurt tot eind 2012.

Op deze manier draagt Regionaal Archief Tilburg, als bewaarplaats van het papieren en perkamenten erfgoed van Oisterwijk, een steentje bij aan het bijzondere jubileum van 800 jaar stadsrechten in Oisterwijk.

Extra informatie
Aanmelden tot uiterlijk 31 december 2011 via info@regionaalarchieftilburg.nl
Start project: 14 januari 2011 in Regionaal Archief Tilburg
Projectleiding: Astrid de Beer
Einde project: najaar 2012
Meer informatie 

3 opmerkingen:

Michiel zei

Ik wens jullie veel succes met dit vervolg van het Charterproject. Dat zich maar velen aanmeldden. Mijn eigen transcriptieproject beperkt zich tot mijn woonplaats, maar van de zijlijn volg ik het met belangstelling.

regionaal archief tilburg zei

Dank Michiel! Leuk dat je het blijft volgen.

Michiel zei

Ik las vandaag een nieuwtje: het Meertens Instituut vraagt vrijwilligers voor transcriberen van de 17e en 18e eeuwse Sailing Letters, de zgn gekaapte brieven, waaraan afgelopen seizoen aandacht is besteed op tv in de serie 'Brieven boven water'. Met al mijn beperkte tijd kan ik dan toch nauwelijks de verleiding weerstaan om me als vrijwilliger aan te melden voor het transcriberen van deze meer dan levensechte brieven...