donderdag 19 april 2012

In Brabant en het Regionaal Archief Tilburg

Afgelopen zaterdag 6 april viel het laatste nummer van In Brabant weer op de mat. Het tijdschrift, dat zes keer per jaar verschijnt is inmiddels aan de derde jaargang begonnen. Het blad dat modern en glossy oogt, informeert een ieder over het erfgoed van de provincie Noord-Brabant.

Dit nummer is voor het Regionaal Archief Tilburg wel heel speciaal. Er zijn vier artikelen gepubliceerd, die op de een of andere manier met het Archief te maken hebben. De bijdrage van historicus en publicist Ad van den Oord met de titel gestolen jeugd brengt je in sferen van de Tweede Wereldoorlog in Oisterwijk. Voor dit artikel, dat in 2010 ook gepubliceerd is in De Kleine Meijerij, heeft hij onder andere gebruik gemaakt van het archief van de Rijksduitsers. Hij beschrijft zeer beeldend en inlevend over de lotgevallen van twee Oisterwijkse jongens, Koos Diepens, autochtoon, en de andere jongen van Duitse afkomst, Alfred Wolter. De laatste zou na de oorlog niet meer in Oisterwijk wederkeren. De sfeer, die Ad van den Oord onnavolgbaar weet te schetsen, maakt het dat je intens met de twee jongens meeleeft. Het artikel heeft ervoor gezorgd dat ik me nog meer verheug op de geschiedschrijving van Oisterwijk in het kader van Oisterwijk800, waar Ad nu ook druk mee bezig is.

Het interview met (oud) collega Jef van Gils toont zijn passie voor de lokale geschiedenis en het verzamelen. Hij is de man achter vele succesvolle acquisities van archieven. Een voorbeeld van zijn passie en liefde voor archieven wordt in hetzelfde tijdschrift beschreven in de rubriek Uit het archief: Het archief van Jan Naaijkens.. Het archief van Jan Naaijjkens, heeft grote cultuurhistorische waarde niet alleen voor Hilvarenbeek, maar voor geheel Brabant. Jan Naaijkens werd in maart van dit jaar door burgemeester Palmen tot ereburger werd benoemd van Hilvarenbeek.




Als laatste wil ik mijn eigen bijdrage noemen over het openen van gesloten boedelinventarissen uit het schepenbank van Alphen-Chaam. Als u het filmpje hebt gezien of misschien wel de middag (link) hebt bijgewoond biedt het artikel meer achtergrondinformatie.

Geen opmerkingen: