donderdag 5 april 2012

Oosterhout in de Tweede WereldoorlogDe kranten berichtten er al eerder over: het boek van Stan Bol en Cees Kops over Oosterhout in de Tweede Wereldoorlog. Tien jaar lang deden zij onderzoek naar het leven in Oosterhout tijdens de oorlog. Veel van hun onderzoek deden de schrijvers in Regionaal Archief Tilburg.

Luchtlandingstroepen tijdens de bevrijding van Oosterhout
Bol en Kops speurden onder andere naar Joodse onderduikers en kwamen in hun zoektocht in con tact met kinderen van deze mensen. Uiteraard leidde dat tot gesprekken, waarvan meer te lezen valt in het boek. Ook spraken zij ooggetuigen en vonden zij nieuwe informatie in Oosterhoutse archiefstukken die nooit eerder zo uitgebreid bestudeerd waren.

Onlangs ontvingen burgemeester Huisman van Oosterhout het eerste exemplaar. Daarbij was ook mevrouw Verhulst - van Bekhoven aanwezig, één van de ooggetuigen die in het boek aan het woord komt. Deze ontmoeting is op film vastgelegd. Mooi on het verhaal van mevrouw te horen!

In de fotodatabank van Regionaal Archief Tilburg zijn een aantal foto´s te vinden die voornamelijk tijdens de bevrijding in 1944 gemaakt zijn. Bekijk ze hier.
Ga naar artikel in BN de Stem

Geen opmerkingen: