donderdag 19 april 2012

Veel belangstelling voor genealogie Vorselaars

Op zaterdag 14 april 2012 was het zo ver, de genealogie Vorselaars werd gepresenteerd in niets minder dan het Willem II stadion in Tilburg. De middag was op en top verzorgd, zelfs het gebak droeg het logo van de V van Vorselaars.


Zo'n 150 familieleden waren er getuigen van dat wethouder Marjo Frenk de genealogie in ontvangst nam. Vooraf nam Ad Vorselaars, de samensteller van de genealogie, de aanwezigen mee in zijn speurtocht naar deze Tilburgse familie. Dat deed hij aan de hand van de verschillende thema's in het boek zoals oude advertenties, foto's, de verschillende takken en opmerkelijke bezigheden. Af en toe hoorde je een teken van herkenning in de volle zaal.

Het Archief onderhoudt al meer dan vijftig jaar !!! een relatie met Ad Vorselaars.
Adrianus J.M. Vorselaars (Ad) werd in Tilburg geboren op 10 juli 1927, als zoon van A.A.M. Vorselaars en Berdina v.d. Put. Hij startte zijn onderzoek in de jaren zestig in de oude studiezaal van het Gemeentearchief Tilburg, dat toen nog in het Paleis-Raadhuis was gevestigd. Wat bijzonder is, is dat hij zijn onderzoeksresultaten niet voor zichzelf houdt. Wie heeft geen gebruik gemaakt van zijn krantenindex op de Tilburgsche Courant (1865-1931), de Nieuwe Tilburgsche Courant (1879-1964) en Het Nieuwsblad van het Zuiden (1917-1965). De bibliotheek heeft hem nog steeds online staan. (link) En wie kent zijn andere publicatie niet over de molens van Tilburg ? Deze boekpresentatie vond in 2007 op de Kazernehof plaats.

Ook als vrijwilliger van het Archief heeft hij veel bijgedragen aan het toegankelijk maken van collecties, zoals de Burgerlijke Stand en de foto's. Daarnaast mocht het Archief vele bijzondere schenkingen van hem in ontvangst nemen zoals dit miniatuurportret (link).

Ontroerend was het moment waarop kleindochter Adriane Vorselaars de presentatie afsloot. Ze sprak haar trots uit over de twee publicaties van haar opa en tevens de hoop uit dat er over vijf jaar weer een boek gepubliceerd zou kunnen worden.
Opa en kleindochter namen beiden plaats achter de signeertafel, waar het rijen dik stond.

3 opmerkingen:

Theo van Herwijnen zei

Een leuk boek om te lezen, ook voor hen die geen familie zijn, zoals ondergetekende. Enkele hoofdstukken springen er qua originaliteit uit. Hoofdstuk 4 brengt de geschiedenis van de 17e eeuwse trouwinschrijving tot het 20e eeuwse trouwboekje in beeld. In hoofdstuk 8 komen de hobby's van de familieleden ter sprake; hondenfokkers, motorrijders, paardensportliefhebbers en diepzeeduikers passeren de revue. Er zijn nogal wat Vorselaars, die ondernemer zijn (geweest). In hoofdstuk 9 wordt daaraan uitgebreid aandacht besteed in de vorm van foto's en krantenknipsels. Mijn complimenten aan de auteur voor het samenstellen van dit boek: een mooie aanwinst voor de bibliotheek.

Bjorn Witlox zei

Houdt deze familienaam verband met het aloude goed De Vorselaar dat nu Biezenmortel is?

Yvonne Welings zei

Geachte heer Witlox,

Voor zover ik het kan beoordelen heeft de naam geen verband met het genoemde landgoed.

Met vr. groet,

Yvonne Welings