vrijdag 27 april 2012

Japans bezoek aan het archief

Afgelopen week was een delegatie uit de Japanse zusterstad Minamiashigara op bezoek in Tilburg. Thema van het bezoek was 'vrijwilligerswerk' en bijzondere interesse was er voor het schoonmaken, conserveren en digitaliseren van foto´s. Na de tsunami die Japan in 2011 trof, worden nu uit de vele puinhopen persoonlijke spullen gevonden. Net in deze week spoelden een voetbal en een volleybal uit het rampgbied aan in Alaska en Canada! Maar ook worden foto´s en fotoalbums met waterschade gevonden. Vrijwilligers uit Japan proberen de beschadigde foto´s schoon te maken en wie weet kan de oorspronkelijke eigenaar er weer bij gevonden worden. In Regionaal Archief Tilburg leerden de groep Japanners hoe wij ons fotomateriaal schoonmaken, conserveren, digitaliseren en beschrijven, veel met behulp van vrijwilligers.










De groep kwam op woensdag 25 april 2012 langs. Ans Holman, coördinator van de vrijwilligers legde uit wat onze vrijwilligers doen aan werkzaamheden. Specifieke kennis die nodig is voor hun werk, momenten om elkaar te ontmoeten, technische ondersteuning in de uitvoering van het werk, het waren allemaal onderwerpen waar kennis over werd gedeeld. Jim van Nieuwenhuijzen liet aan de hand van fotomateriaal en negatieven zien hoe wij materiaal binnenkrijgen en hoe het dan uiteindelijk, schoon, gedigitaliseerd, beschreven en zuurvrij verpakt terecht komt in de databank en in het depot. Chris Latumahina, behoudsmedewerker, leidde rond in de quarantaineruimte waar archiefmateriaal op schimmels wordt gecontroleerd, en waar Gerard Franken, één van onze vrijwilligers, archiefmateriaal aan het schoonmaken was. In de werkruimte van Chris lag divers archiefmateriaal (waaronder een charter). Ook daarbij werd het hele verhaal van conservering verduidelijkt. De interesse was groot, niet alleen voor foto´s, maar ook voor geschreven materiaal. En natuurlijk, ook dat wordt gevonden in de puinhopen van de tsunami. De gemeentearchieven van de plaatsen aan de kust zijn misschien ook opgeslokt door het verwoestende water.


In de vrijwilligerskamer zagen de Japanners de bezigheden voor het invoeren van gegevens uit onder andere de burgerlijke stand. Belangrijk bij ons vrijwilligerswerk is dat hier op lokatie gewerkt kan worden, maar dat velen ook vanuit huis werken. Bij werk hier in het archief hebben vrijwilligers de mogelijkheid van onderling overleg met elkaar en met de coödinator. Maar veel vrijwilligers werken ook gewoon thuis, digitaal, op basis van de gescande documenten.

Ook al was voor de Japanse groep de inhoud van de documenten vaak onduidelijk, het proces van omgaan met beschadigd materiaal oogstte veel interesse en positieve reacties. De aanpak voor vrijwilligerswerk Het bezoek van twee uur was eigenlijk nog te kort, er waren nog veel meer tips te geven, ervaringen uit te wisselen en kennis te delen. We hopen ontbrekende kennis via de mail alsnog aan te kunnen vullen.

Meer foto´s op Flickr
Foto's: Monika Vanhercke
 

Geen opmerkingen: