woensdag 18 april 2012

Noorderligt

Bioscoop Noorderlicht werd geopend in 1960 en gesloten in 1982. over de bioscoop hebben we het verder niet. Want bekender leeft dit gebouw in de herinnering van veel babyboomers uit de regio Midden-Brabant als poppodium.
Vanaf 1984 kwamen jongeren uit Tilburg en wijde omgeving in de jaren 80 en 90 samen in deze oude bioscoop aan de Veldhovenring, waarvan naast het gebruik ook de naam werd gemoderniseerd: Noorderligt , het legendarische poppodium van Tilburg dat in oktober 1998 de deuren sloot.

Afgelopen jaren werd het sentiment van enkelen zo groot dat een reünie moest worden georganiseerd. En een reünie is natuurlijk pas leuk als er ook oude klassenfoto's zijn!  In dit geval werd ook nog het lumineuse plan opgevat alle posters uit die periode weer bij elkaar te brengen. De ontwerpers Looi Naaijkens en Jaap Lunenburg bleken gelukkig hun eigen exemplaren nog in huis te hebben. Niek Emmen stelde een lijst samen  van ALLE activiteiten die in Noorderligt organiseerde. Zo is een uniek tijdsdocument gereconstrueerd.

Samen met Regionaal Archief Tilburg werd besloten een (klein) deel van deze collectie te digitaliseren. Bovendien zijn beide ontwerpers bereid gevonden hun werk over te dragen aan het archief zodat de collectie als geheel zorgvuldig bewaard zal worden.

Het digitaliseren, toegankelijk maken en verpakken van de posters zal nog enige tijd in beslag nemen. Tot die tijd zult u het moeten doen met de verhalen en foto's op de website van Noorderligt nu. Maar die zijn dan ook zeer de moeite van het lezen waard.

Geen opmerkingen: