maandag 10 maart 2014

Fietser op vrijersvoeten






















Toen deze foto werd genomen, was de fiets nog echt een noviteit. We schatten dat de foto dateert tussen 1901 en 1904. Je kunt zien dat de man, die op de foto is afgebeeld, trots is op zijn fiets. Bewust is de fiets mee naar binnen genomen in de studio van de fotograaf Henri Berssenbrugge om samen met hem op het Oosterse tapijt gefotografeerd te worden. Henri Berssenbrugge had een dependance van de Rotterdamse fotozaak Au Héron aan de Bisschop Zwijssenstraat nummer 285. Zijn specialiteit in die tijd was het maken van levensgrote portretten. De zaak bleef tot 1906 in de Bisschop Zwijssenstraat gevestigd.

In het begin van de twintigste eeuw sprak men liever van rijwiel dan fiets. Het was al best een nieuw model van het rijwiel. Er zijn pedalen zichtbaar, er is een kettingkast en rubberen banden. Van spatborden is nog geen sprake. Wie is de man op de foto met de fiets ? Het is Wilhelmus van den Brekel, geboren in Goirle op 18 augustus 1872. Zijn vader had een traditioneel beroep, wever. Van den Brekel zou in zijn voetsporen treden, weliswaar niet als huiswever in Goirle, maar een linnen- en later wollenstoffenwever in Tilburg. Daar trouwde Van den Brekel op 28 september 1904 met Theresia van Weereld, weduwe van A.J. van de Pol. De foto moet voor die tijd genomen zijn. In oktober 1910 verhuist het echtpaar naar Goirle om in februari 1918 naar Viersen in Duitsland te emigreren. Tijdens de mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog woont het gezin in de Dorpstraat(nu gespeld als Dorpsstraat). Drie jaar later keert het gezin weer terug.

De fiets werd steeds meer een gangbaar vervoermiddel. In Goirle was er een rijwielfabriek Brabantia van de firma A. van Loon gevestigd voor deze groeiende markt.

Geen opmerkingen: