vrijdag 13 maart 2015

Nieuw op de website: zoeken in archieven

De allergrootste verandering in de nieuwe website is het zoeken in archieven. Terwijl we tot op heden met word-documenten werkten om de inventarissen van archieven te presenteren gaat dat nu volledig op de schop.

De afgelopen anderhalf jaar is hard gewerkt om de inventarissen in een nieuwe standaard om te zetten: EAD. Deze standaard staat het toe dat de informatie uit de archieven veel beter door anderen gebruikt kan worden bv. door portals als Europeana en APEX.

Wat verandert er voor onze bezoekers?

- aanvragen via de applicatie in de studiezaal. Dit zal nog niet direct beschikbaar zijn, maar wordt in de loop van 2015 gerealiseerd.

- betere zoekresultaten van de beschrijvingen in de inventarissen.

- directe link tussen beschrijvingen en gescande archiefbestanddelen.

- directe link tussen beschrijvingen en eventuele nadere toegangen in de genealogische database en de nadere toegangen.

Zoals het zoekonderdeel Archieven nu op de nieuwe site te zien is, heeft het nog onvolkomenheden. Het is nog een test-site, en dus houden we de oude site nog even in de lucht. De database is inhoudelijk hetzelfde, alle archieven zijn overgenomen in de database op de nieuwe website, maar de presentatie is anders. We nodigen je uit erin te gaan zoeken en we horen graag wat je ervan vindt. Op elke pagina in de nieuwe site staat rechts de feedback-knop. Zo laat je ons eenvoudig weten wat je op- en aanmerkingen zijn.

Geen opmerkingen: