zondag 22 maart 2015

Geertruidenberg op de Kaart officieel in gebruik genomen

Op donderdag 19 maart nam de Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe een nieuwe website in gebruik: www.geertruidenbergopdekaart.nl. Tijdens een bijeenkomst in Cultureel Centrum De Schattelijn in Geertruidenberg waren wethouder Jan van Lith (o.a. verantwoordelijk voor Kunst & Cultuur en Recreatie & Toerisme), vergezeld van enkele ambtenaren, vertegenwoordigers van de lokale VVV en leden van omringende Heemkundekringen uit Made en Raamsdonksveer getuige van de ingebruikname. Voorzitter Jan van Gils leidde de bijeenkomst. Luud de Brouwer gaf een virtuele rondleiding door de website waarna Gert-Jan de Graaf, hoofd van Regionaal Archief Tilburg, kort toelichtte wat een archief doet voor gemeente en burgers en wat de rol van het archief is in de relatie tussen die twee.

Binnen de website Geertruidenberg op de Kaart zijn een aantal automatische koppelingen gemaakt met databases die informatie over een plek kunnen leveren. Het gaat dan om de rijksmonumenten (via het Rijksbureau voor Cultureel Erfgoed) en de krantencollectie van de Koninklijke Bibliotheek (via www.delpher.nl). Als je op een willekeurige plaats op de kaart klikt krijg je o.a. de optie om uit de krant(en) artikelen in te zien die op die plaats betrekking hebben. Er is ook een optie om beeldmateriaal te bekijken. Dat levert een resultaat van foto's uit de fotodatabase van het archief op, als die aanwezig zijn.

Naast deze automatische koppelingen hebben enkele leden van de Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe er voor gezorgd dat er een kleine 150 lemma's over Geertruidenberg beschikbaar zijn gekomen in de TilburgWiki. Vanuit de wiki wordt de informatie gekoppeld binnen Geertruidenberg op de Kaart. Er vindt een koppeling plaats met de fotodatabase van het archief. In het menu aan de rechterkant zijn een aantal thema's aangemaakt over verschillende onderwerpen die al deze punten bereikbaar maken. Klik je op een thema dan zie je op de kaart een aantal "i's" verschijnen die elk een zogenaamd point of interest vertegenwoordigen. Door daar op te klikken, of in het menu rechts, verschijnt er een scherm met de informatie over dat punt.

Het verzamelen van de relevante informatie en het schrijven van een goede tekst is een arbeidsintensief werk. De Oudheidkundige kring heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen om die inhoud samen te stellen, daar keuzes in te maken en in de toekomst te blijven uitbreiden en actualiseren. Daarmee is en blijft Geertruidenberg op de Kaart een website die dynamiek uitstraalt en een goede en steeds uitgebreidere bron van informatie is voor iedereen die in Geertruidenberg is geïnteresseerd.

De Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe mag trots zijn op dit resultaat. Aan hen nu de schone en verantwoordelijke taak om www.geertruidenbergopdekaart.nl te blijven aanvullen en uitbreiden. Wij wensen hen daarbij heel veel succes!

Als er andere heemkundekringen geïnteresseerd zijn om een dergelijk project te doen, neem gerust contact op via info@regionaalarchieftilburg.nl.

Geen opmerkingen: