vrijdag 6 maart 2015

Tilburgs stadskantoor in aanbouw

Deze aquarel kreeg het Regionaal Archief Tilburg  cadeau van Geert de Kock. Zijn toenmalige buurman in de Superior de Beerstraat was de Tilburgse amateur kunstschilder Nico Leenhouwers (1914-1989). Hij was het die rond 1970 dit straattafereel vastlegde. Het lijkt wel of de mensen op straat vol bewondering opkijken naar het stadskantoor in aanbouw. De architect was C. Knol van het bureau Kraayvanger Rotterdam. Het staat rechts in de steigers.

Ga je nu naar dezelfde plek, dan merk je dat er sinds 1970 veel veranderd is, de Katterug was bijvoorbeeld nog niet gebouwd. Herkenbaar achter de boom in het midden is de toren van de Heikese kerk. De marktkramen lijken onveranderlijke gezelligheid uit te stralen. En het gebouw van café 't Elfde Gebod met het typische torentje lijkt ook te zijn ontsnapt aan de vernieuwingsdrang.

Er is niet alleen veel veranderd sinds 1970. Nu anno 2015 worden er weer plannen gesmeed voor vernieuwing van het stadskantoor link.

Alhoewel het lijkt alsof de kunstenaar de afzonderlijke elementen van de stad naar eigen inzicht heeft gecomponeerd, krijgen we toch een beeld hoe de situatie rond 1970 moet zijn geweest.

Geen opmerkingen: