woensdag 23 januari 2013

Toren Sint Petrus kan blijven schitteren op het Vrijthof

Op 22 september 1988 werd door Dries Kuijpers, leraar uit Hilvarenbeek, het initiatief genomen tot het oprichten van de Stichting Bikse Torensteun. Het doel was om gelden te verwerven om de toren van de St. Petrus kerk aan het Vrijthof te kunnen restaureren. De laatste restauratie dateerde van dertig jaar daarvoor uit 1955.Aangenomen wordt dat reeds in 1450 ! is begonnen met de bouw van de toren. De bouw heeft tientallen jaren geduurd. De muren zijn wel 1,5 meter dik en het materiaal bestaat uit tufstenen. De torenspits werd in 1615 door bliksem getroffen en is daarna weer hersteld.

Geldstromen kwamen snel op gang.  Uit de culturele pot van de Europese gemeenschap ontvangt de gemeente Hilvarenbeek 200.000 gulden ! om een van de belangrijkste Kempische monumenten uit Zuid-Nederland te behouden. Ook het cultuurfonds Zuid-Nederland droeg bij. De totale kosten voor de restauratieplan van architect F. Sturm uit Roosendaal werden echter op 2,4 miljoen gulden geraamd. 
Werk aan de winkel dus om het bedrag kloppend te maken, 1990 werd tot het actiejaar uitgeroepen.Gedichtenwedstrijden werden georganiseerd. Torenpuzzels werden gemaakt en de torenwijn Vin de la Tour smaakte ook prima. Gelukkig sprong de gemeente Hilvarenbeek voor het belangrijkste deel bij voor een bedrag van 1,4 miljoen. Tijdens de restauratie werd een klokkenstoel gevonden uit 1547. De geschiedenis van de toren werd op schrift gesteld door Jan Scheirs en Dick Zweers. Het befaamde koor Mastreechter Staar sloot het torenjaar af.

Op 14 september 1991, twee jaar na aanvang van de werkzaamheden , werd de gerestaureerde toren geopend. De toren kan weer eeuwen mee, mede dankzij de stichting Bikse Torensteun.Het archief (1530) van de stichting Bikse Torensteun is onlangs opgenomen bij het Regionaal Archief Tilburg. Dezelfde Dries Kuijpers had het archief al die jaren bewaard. Mocht de toren over honderd jaar weer aan restauratie toe zijn, de inspiratiebronnen voor fondsenwerving zijn dan nog aanwezig.  


2 opmerkingen:

Jacques de Kort zei

Jan Scheirs is de correcte naam van de Beekse auteur.

Brenda greg zei

Ik ben erg blij om mijn ervaring hier te delen, mijn naam is Brenda en ik was gelukkig getrouwd. Pas toen mijn man zei dat ik hem bedroog, werden we allebei zeurende paren, hij kon het niet geloven, noch vertrouwde hij op mijn woorden, dus vroegen we om een scheiding, later werden we gescheiden en beloofden we dat we het nooit zouden goedmaken. Lang probeerde ik verder te gaan, maar ik kon niet zonder hem blijven, dus begon ik een zoektocht naar de terugkeer van mijn man, toen werd ik doorverwezen naar Dr.IZOYA. Een geweldige man die ik tegenkwam, hij sprak een liefdesbetovering uit en zorgde ervoor dat mijn man binnen 24 uur terugkeerde. hiermee ben ik hier om het contact van Dr. IZOYA te delen, hem te bereiken via drizayaomosolution@gmail.com. Hij is inderdaad krachtig en gespecialiseerd in de volgende zaken ...
(1) Allerlei liefdesbetoveringen. (2) Stop met scheiden. (3) Beëindig onvruchtbaarheid. (4) Heb geestelijke hulp nodig.