vrijdag 30 december 2011

Charters van Oisterwijk te zien op 14 januari

Op 14 januari 2012 besteedt Regionaal Archief Tilburg uitgebreid aandacht aan oude historische charters uit Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. De dag is tevens de start van het project Charterbank Oisterwijk, waarin vrijwilligers de moeilijk te lezen teksten ‘vertalen’ naar leesbare teksten. Historische informatie komt op die manier beschikbaar voor iedereen.De oude documenten spreken tot de verbeelding door het sierlijke schrift, het zegel en het broze perkament. Meestal blijven ze in het archiefdepot, maar tijdens 14 januari kunt u een aantal originelen bekijken. Wim de Bakker geeft een lezing over de oudste bronnen van Oisterwijk en Astrid de Beer geeft uitleg bij tentoongestelde originele charters.


Ook staat er op die middag nog iets spannends te gebeuren. Drie verzegelde documenten, die 200 jaar gesloten zijn geweest, worden geopend. Het gaat om boedelinventarissen uit Chaam, opgemaakt rond 1808. Nooit eerder is er de noodzaak geweest de rode zegels te verbreken en de inventaris te bekijken. Voor een historisch onderzoek maakt Yvonne Welings, de gemeentearchivaris, de documenten nu open.

U bent van harte welkom! Bij de lezing is er beperkt ruimte. Zeker zijn van een plaats? Meld u dan aan via boekingenRAT@mommerskwartier.nl.14 januari 2012, 13.00 – 15.00 uur

Regionaal Archief Tilburg

Kazernehof 75
5017 EV Tilburg1 opmerking:

Christian zei

Goed initiatief om dit project ook voor andere plaatsen voort te zetten. Het verdient zeker navolging onder collega-archiefdiensten - misschien op Archief 2.0 eens bloggen over dit project, de opzet, de resultaten enzovoort?