dinsdag 14 juni 2011

`Allemaal op papier` voor kinderen van Nederland

`Allemaal op papier!` is de titel van een educatief project rondom de invoering van de Burgerlijke Stand in 1811. Sinds die tijd staan immers alle voorouders op papier! Iedereen staat geregistreerd bij zijn geboorte, indien getrouwd en bij overlijden. Het project is bedoeld voor alle kinderen van Nederland van de groepen 6 tot en met 8 en de eerste klassen van het VMBO. Ook Regionaal Archief Tilburg is hierbij betrokken.

De archieven ontwikkelen een educatieve website die de docent kan gebruiken op het digitale schoolbord. Er komen acht thematische pagina´s: Franse tijd, Burgerlijke Stand, Namen, Beroepen, Leeftijden, Migranten, Akten en Stamboom en  twaalf pagina´s - per provincie één - met daarop twaalf akten. In totaal staan er straks 144 akten online waarin de leerlingen gaan zoeken. In oktober is het lesmateriaal klaar. Het sluit dan mooi aan bij de Maand van de Geschiedenis die dit jaar staat in het teken van `Ik en wij`. Met dit thema kunnen begrippen als ´burgerschap´, ´identiteit´ en ´multiculturaliteit´worden behandeld.

Regionaal Archief Tilburg gaat op zoek naar enkele enthousiaste docenten (Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout) die met hun klas willen meedoen aan dit project. Zij maken - na de grote vakantie - gebruik van het digitale lesmateriaal en brengen een bezoek aan het archief. Vooraf zal het het archief vragen naar een lijst met achternamen van de kinderen. Mochten er bijzondere namen bij zitten, waarvan we vermoeden dat er een belangrijke voorouder is, dan doet Regionaal Archief Tilburg zelfs onderzoek naar de afkomst van de leerling.

De archieven willen er een mooi gedenkwaardig project van maken waar alle kinderen van Nederland mee uit de voeten kunnen.

Geen opmerkingen: