vrijdag 24 juni 2011

Het succes van de Kaart van Zijnen

De Dag van Zijnen is enorm geslaagd. We telden 500 bezoekers die verwachtingsvol het archief binnenkwamen en zeer tevreden het gebouw verlieten, heel vaak met het boek over de Kaart van Zijnen onder de arm. De reacties waren soms overweldigend te noemen: 'Dit is de Nachtwacht van Tilburg', 'Ik kan er naar blíjven kijken', 'Wat jammer dat jullie hem weer oprollen, wat zal dat emotioneel moeilijk voor jullie zijn', 'Dit is een topstuk van de stad', 'Wat ben ik blij dat ik dit gezien heb'.

Via een bezoekersenquete is de waardering gemeten. 116 mensen vonden het evenement 'geweldig', 46 'goed' en 1 persoon vulde in 'neutraal'. Sommige bezoekers konden het niet nalaten er nog extra bij te schrijven dat het super was of indrukwekkend.

Sander Gijsbers was dolblij met de prijs die hij won voor de wedstrijd Zoeken in Zijnen. Gerrit van Heeswijk uit Goirle heeft zijn prijs ondertussen opgehaald. De reproductie van 70 bij 100 cm hangt dus te prijken in twee huiskamers. We zijn nog bezig met het mogelijk maken van het bestellen van reproducties.

In de educatieruimte verliep de demonstratie van de digitale kaart vol enthousiasme, mensen gingen met elkaar in discussie en weetjes over bijzondere plaatsnamen bleven de hele dag door komen (hadden we ze allemaal maar genoteerd!). De film van Anne Neijnens werd de hele dag door goed bekeken (de filmmaakster was zelf ook een tijd aanwezig) en bij de tentoonstelling werd lang en geïnteresseerd stil gestaan.Op vrijdag 17 juni was het symposium van CAST en Stadsmuseum Tilburg. Een volle zaal tijdens de lezingen van Hans van Dijk (historicus)  en Wouter Veldhuis (MUST stedenbouw) en vijf rijen dik voor het origineel van de kaart. Ook een groot succes!

De digitale kaart heeft ondertussen in ruim drie weken meer dan 2.100 bezoekers gehad, die gemiddeld 6 minuten aan het zoeken waren. Ook dat is een succes te noemen. De plannen om de kaartenviewer uit te breiden met modernere kaarten krijgt steeds vastere vormen.

Tijdens en na de Dag van Zijnen is er veel geschreven, gepubliceerd, getwitterd, geblogd en gefilmd. Hieronder geven we een selectie. Deze tweet van Saskia Kafoe-Geerts vinden we heel leuk.

Alle tweets op een rijtje.

Radio Magnifique maakte opnames met Marius Janssen, archiefinspecteur van de gemeente Tilburg.  Ook deden ze verslag van de kaartenviewer.

Ingmar Koch blogde erover.
Luud de Brouwer maakte een mooie sfeerimpressie.
Brabants Dagblad schreef erover en plaatste een leuk filmpje.
Omroep Brabant besteedde er aandacht aan.

Frans Kense schreef over de Dag van Zijnen op het Geheugen van Tilburg.
Luud ploos de naam Bommelskonte uit.

Nog niet genoeg? Laat je dan overweldigen wat er via Google zoal te vinden is op Kaart van Zijnen.

En de kaart zelf? Die is na het hele evenement weer opgeborgen, opgerold in het depot, om er 'nooit' meer uit te komen.

Geen opmerkingen: