Johanna Magdalena Althuijsen bevalt op 18 mei 1827 te Alphen en Riel van een zoon, aan wie zij de naam geeft Willem Francus Roosen. Ene meneer Roosen zal dus wel de vader van het kind zijn geweest:





Sinds het huwelijk heet het kind dus Willem Francus Roosen Teuwen. Willem trouwt als Willem Francus Roosen Teeuwen (met twee e' s) op 9 april 1853 te Terheijden met Willemijna van den Heuvel:

Een andere variant van naamgeving doet zich voor te Geertruidenberg, als op 3 augustus 1819 Helena van Ardenne bevalt van een dochter, aan wie zij de naam Cornelia Helena Koene geeft. Ene meneer Koene zal dus wel de natuurlijke vader zijn geweest:



2 opmerkingen:
Ik zag een keer een geval - de exacte namen weet ik helaas niet meer, ik zal het nog eens opzoeken - van een ongehuwde mevrouw Pietersen die haar zoon inschreef met de voornamen Jan de Vries, zijn achternaam was uiteraard Pietersen. Een tijdje later trouwde ze met een meneer De Vries, waarschijnlijk de vader, en het kind werd erkend.
Het kind heette sindsdien Jan de Vries de Vries. Althans, dat is op basis van de wet de enige mogelijke conclusie. De achternaam veranderde na de erkenning en van een voornaamswijziging blijkt niets.
Maarten,
Ik ben zeer benieuwd naar deze variant. Binnenkort meer op dit blog, waarbij de achternaam van de moeder gewoon achter de naam van het kind wordt gevoegd, waardoor het oneigenlijk ontstaan van een samengestelde achternaam voor de hand had gelegen. Gelukkig ging het om een meisje ...
Een reactie posten