donderdag 16 juni 2011

Update Kaart van Zijnen

In voorbereiding op het mini-symposium en de Dag van Zijnen (17 en 18 juni) is de studiezaal van Regionaal Archief Tilburg verduisterd en is een stellage gebouwd. Onderdeel van die stellage is een inmense plaat van 3.50 x 4.50 meter die met zuurvrij materiaal is bekleed. Daarop wordt de Kaart van Zijnen uitgerold en heeft het publiek een goed zicht op de kaart . De kaart rust dan op een licht hellend vlak. Rechtstreeks licht van buiten kan er niet op komen.
In dezelfde ruimte wordt constant de temperatuur en luchtvochtigheid gemeten en gereguleerd door apparatuur.

De behoudsmedewerker van het archief controleert constant alle condities. De technische mannen van Audax Textielmuseum Tilburg zijn zeer nauw betrokken bij al het opbouwwerk en hebben veel voorbereid in hun enorme werkplaats aan de Goirkestraat. De huismeester van het archief verleent aan de lopende band hand- en spandiensten. Deze mensen zijn met hun enthousiasme, kennis en ervaring van onschatbare waarde voor de uitvoering van deze klus.

Het hoofd van het archief loopt regelmatig binnen om de vorderingen te bekijken. De vrijwilligers nemen een kijkje, de schoolklas die hier gisteren nog voor een educatief programma was, zagen een deel van de opbouw. En zo groeit het geheel.

Daarnaast is gisteren het boek 'Een Tilburgse kaart nader bekeken' was de drukpers gerold. Het boek staat boordevol foto´s en beschrijft en illustreert de hele geschiedenis van de kaart, het (vrij korte) leven van Diederik Zijnen, van de kartograaf Daniël Verhoeven, de kasteelheer Gijsbertus Steenbergenis. En er is zeer veel aandacht voor de hele weg die de kaart heeft afgelegd via kasteel naar archief naar restauratieplaatsen etc. Bezoekers van het mini-symposium en de Dag van Zijnen zijn in de gelegenheid als eersten het boek aan te schaffen. De prijs is € 14,50.Luud de Brouwer en Jojanneke van Zandwijk zijn naar de studio van Brabant10 gereisd met een print van de kaart en een exemplaar van het boek voor een item over de Kaart en de Dag van Zijnen. Dit is te zien vanaf donderdag 16 juni 19.00 uur en wordt regelmatig herhaald tot vrijdag 19.00 uur.

Geen opmerkingen: