dinsdag 14 juni 2011

Niet vies van een smeuïge roddel....Al sinds 1774 wordt er over de stad Tilburg een kroniek bijgehouden. Eerst door de heer de Lelie, vanaf 1813 door de Beer en vanaf 1853 door Kees Smeulders.
Vooral deze laatste is niet zo bekend maar verschaft veel informatie over Tilburg als industriestad in opkomst.
De kroniek verscheen onder de titel “Mijne memories” in de Nieuwe Tilburgse Courant in de jaren twintig.
Maar wie was Kees Smeulders? Zoals hij zelf omschrijft, een oude kromgewerkte klapzweeper die nooit een cent van leren heeft gekost. Oftewel een voerman die met kar en wagen goederen vervoerde. Smeulders heeft altijd in het centrum gewoond, kwam op veel plaatsen in de stad en omgeving en nam vast en zeker de tijd om geregeld te “buurten”. Alle ingrediënten voor kleurrijke informatie over de stad. Daarnaast beschikte hij over een ijzersterk geheugen, al stopt de kroniek na 1900 omdat Kees Smeulders zich dan een beetje door zijn geheugen in de steek gelaten voelt.
Het is een kroniek met niet alleen hoogtepunten maar ook hele dagelijkse informatie zoals welke aannemer welke fabriek bouwde, bedrijfsongelukken, extremen van het weer, kerkelijke zaken, ruzies en zeker niet te versmaden smeuïge roddels over Tilburgers van alle rangen en standen.
Collectie Kees Smeulders Archief 361 bestaat uit onder andere plakboeken met de krantenknipsels van de memories en andere teksten door hem geschreven. Maar ook de handgeschreven versie van waaruit de zetter bij de krant te werk ging.
Natuurlijk vergist Kees zich wel eens in de jaartallen en zijn sommige verhalen niet terug te vinden in andere bronnen. Maar dat is hem te vergeven want de kroniek levert zoveel leuke en nieuwe details. Wilt u weten wat Isidore Jansen allemaal onderhanden nam, waarom Tulder in ongenade viel en hoe de scheefgewaaide schoorsteen van Goyarts in 1875 toch weer recht kwam te staan? Collectie Kees Smeulders levert de antwoorden.

Geen opmerkingen: