woensdag 1 juni 2011

Kaart van Zijnen online en wedstrijd van start

Detail van Kaart van Zijnen

Vandaag, 1 juni 2011 is de Kaart van Zijnen online. Deze enorme plattegrond uit 1760, getekend door Diederik Zijnen, is gedigitaliseerd en wordt op 18 juni tentoongesteld aan het publiek. Tot en met 15 juni heeft iedereen de mogelijkheid mee te doen aan een wedstrijd, Zoeken in Zijnen. We dagen je uit mee te speuren!


Zoeken in Zijnen is een zoektocht naar 35 bijzondere en bizarre namen die op de plattegrond uit 1760 voorkomen. Namen als Bommelskonte, Schralen Honger, Boereverdriet en Lievevoorts Vonder zijn nu niet meer in gebruik, of gaat er toch nog een belletje rinkelen? Ga op zoek naar de namen in de digitale Kaart van Zijnen.

Het wedstrijdformulier vind je hier.

Wil je eerst wat instructiefilmpjes zien, dat kan.
We leggen je graag uit hoe de Kaart van Zijnen werkt,
hoe je de juiste namen uit de wedstrijd kunt bewaren en
hoe je het beste je oplossing naar ons kunt sturen.

Deelnemers aan de wedstrijd: succes! Wie weet wordt jij de winnaar van één van de twee reproducties van de Kaart van Zijnen. (niet zo groot als het origineel van 3 bij 4 meter)

6 opmerkingen:

Alex Mettau zei

Wat een prachtige kaart. En helemaal schitterend dat hij via Internet te bekijken is. Alleen jammer, dat de Viewer niet helemaal werkt zoals in de (zeer duidelijke) instructiefilmpjes getoond wordt. De paarse balk onder de kaart bevat namelijk geen knoppen, ongeacht of ik Internet Explorer 8 of Mozilla Firefox gebruik!

Luud de Brouwer zei

@Alex
Dat klopt! Die knoppen hebben we weg laten halen. Waarom? Omdat de kaart van Diederik Zijnen geen noord-zuid oriëntatie heeft zoals Google maps. Het leuke van die twee viewers samen is namelijk dat je bij het bekijken van de oude kaart tegelijk kunt zien waar je op de huidige plattegrond bezig bent. Zolang die koppeling door ons nog niet gemaakt is, voegt de andere viewer met Google Maps niets toe. Wekt hoogstens verwarring.
Maar dat gaan we nog wel goedmaken! Net zoals we in een later stadium meerder stadsplattegronden onder elkaar gaan leggen. Plannen genoeg, maar het kost even wat tijd en geld...

Anoniem zei

kan ik hier ook terecht voor hints? Een bepaalde hoeve licht niet op de plek waar ik hem zou verwachten...

Anoniem zei

herstel: ligt

Luud de Brouwer zei

@Anoniem
Om welke hoeve gaat het?

Petra Robben zei

Anoniem, bedoel je de Tongerlosche Hoeve? Die staat niet op de kaart. Dat was een foutje in het wedstrijdformulier en dat hebben we aangepast. Ook Cattenhoek moet met een K en Vrake Koy zonder n
HIer is de nieuwe URL http://www.regionaalarchieftilburg.nl/images/stories/RAT_fotoos/kaartvanzijnen/a4-wedstrijdkaartvanzijnen.pdf