woensdag 8 juni 2011

De reizen van Stephanus Hanewinckel online

Het Brabants Historisch InformatieCentrum is in februari van dit jaar begonnen met een weblog waarin de brieven die Stephanus Hanewinckel schreef een plaats krijgen.
Hanewinckel was een dominee die tijdens zijn beroepingen door de provincie Noord-Brabant wandelde en zich zichtbaar stoorde aan het Roomse volksdeel en hun in zijn ogen beperkte verstandelijke vermogens als het op godsdienst aankwam. En andere dingen.

Tegelijkertijd geeft het een mooi tijdsbeeld van Brabant rond 1800. Dagboeken lenen zich goed om in een weblog plaats te nemen in onze digitale wereld. Er zijn meerdere voorbeelden van dagboeken die op datum, maar dan jaren of eeuwen later, via weblogs een weg vinden naar nieuw publiek. Zo is er bv. het dagboek van een burgermeester in oorlogstijd van Bennie Blom. Dit speelt zich af in het West-Brabantse Zevenbergen.

Beide weblogs verdienen aandacht. Een mooie hedendaagse en laagdrempelige manier om deze bijzondere archiefstukken onder de aandacht te brengen.

De Digitale Archivaris heeft een tweetal (1 en 2) blogposts gewijdt aan andere weblogs met dagboeken.

4 opmerkingen:

Stephanus Hanewinckel zei

Bedankt voor de promotie van mijn weblog!

Luud de Brouwer zei

@Stephanus
Kleine moeite! Een goed voorbeeld verdient aandacht.

krekwekdogt zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
krekwekdogt zei

Beste Stephanus, dit las ik in je reisboek:
“Hoe meer ik Tilburg beschouw (...)”, schreef hij onder meer, “hoe sterker ik in het gevoelen versterkt word, dat de eigenschappen der Roomschen zoo hier, als op andere plaatzen der Majorij zijn: Domheid, dweepzucht, bijgeloof en onverdraagzaamheid.”
Zullen we het hier eens over hebben onder het genot van een borrel en een goeie sigaar?